Nemáš možnost si udělat adventní věnec? 
 

Nechceš prožívat advent sám?

 

Přidej se k čtenářům tohoto blogu! Bude tu přichystán adventní věnec  i čtení a modlitba pro každý den adventu. Máš - li nějaký příspěvek, třeba oblíbenou vhodnou modlitbu nebo krátké čtení, pošli mi vzkaz a tvůj příspěvek může tento blog a jeho čtenáře obohatit.
Anička 


 

Advent


                                        

Minulý rok jsme na studentských kolejích prožili Advent velmi zajímavým spůsobem, který budeme pro velký úspěch opakovat.
Zkuste si to taky: Sežeňte si někde adventní věnec se čtyřmi svíčkami, které se opravdu dají zapálit (některé jsou totiž tak načančané, že při zapálení by spolu s nimi shořel i věnec). V 1.  neděli adventní si večer pěkně sedněte ke stolu, na který položíte věnec a  pomocí losování určete, kdo zapálí první svíčku. Pak se zaposlouchejte  do nějaké vhodné (křesťanské) písničky. Tím se vždycky společnost zároveň zklidní a vznikne taková ta správná atmosféra. Po následujícím slavnostním zapálení svíčky ten člověk, který se k tomu nejlépe hodí, provede zahájení Adventu, které si předem připravil. Udělá to tak, že pronese několik slov o tom, proč a jak se chceme spolu připravovat na Vánoce.
Řekne třeba pokud možno slavnostním hlasem:Věnec byl vždy symbolem vítězství a radosti. Tento adventní věnec je symbolem vítězství Světla nad tmou, Lásky nad nenávistí. Svíce, které na něm budeme postupně zapalovat, symbolizují Krista - Světlo, které je mocnější, než všechna temnota. Světlo, které do našeho světa již přišlo, které se nabízí každému člověku a které taky definitivně zazáří na konci časů. 
Vánoce jsou svátky míru a pokoje. Abychom je pěkně prožili a měli radost, chceme se na ně dobře připravit. Dáme si navzájem vzácné dárky. Až do Vánoc se budeme snažit usmířit se s ostatními, i sami se sebou. Uchovat si tu krásnou atmosféru a ničím si ji nepokazit. Každý se budeme snažit udělat občas záměrně někomu ze zúčasněných malou radost. Vynalézavosti se meze nekladou. Na tomto věnci budeme postupně zapalovat svíce. Jsou symbolem Světla a Lásky, která o Vánocích přichází do celého světa. Ať si jí užije plnou mírou i každý z nás.
Pak si všichni podají ruce a sfouknou společnými silami svíčku.
Po další všední dny  si opět poslechneme píseň, nebo ještě lépe zazpíváme sami,  zapálíme  aktuální svíčku (svíčky), a přečteme něco krátkého s vánoční tématikou, stačí vhodný citát, báseň, nebo, jestli máte bibli, tak něco z bible. Potom chvíli jen tak pokecáme a svíčku zase společně sfoukneme.

O druhé neděli adventní uděláme něco slavnostnějšího, třeba přečteme nějaký delší zajímavý příběh či náročnější báseň o lásce (ale ne o erotice, to by z vánoční atmosféry moc nezbylo!)
 A potom vylosujeme dvojice, které si před Vánocemi dají maličký (opravdu maličký) dárek.

Podobně postupujeme dál k třetí neděli adventní.
No a poslední naše adventní setkání před Vánocemi, než se rozjedeme na prázdniny, si všichni podáme ruce, popřejeme si pěkné prožití Vánoc a rozdáme dárky. Aby to bylo zajímavější, šli jsme dokonce tak daleko, že jsme si vzali věnec s sebou ven. Byl tehdy už napadlý sníh, a tak jsme šli k jen několik metrů vzdálenému jehličnatému stromku, který tam rostl. Položili jsme věnec na sníh vedle stromku, zapálili všechny svíčky, popřáli si navzájem hezké Vánoce a dvojice si předali zabalené dárečky. Protože o 4. neděli adventní a o Vánocích už většinou spolu nejsme, ale jsme každý doma.

A ještě jedna praktická poznámka. Někteří z nás dlouho nemohli přijít na to, jak se mají svíčky zapalovat. Takže se to pokusím vysvětlit. Svíčky na věnci se zapalují postupně. První neděli adventní a po celý následující týden se zapaluje jen jedna, další neděli se zapalují dvě: ta první, co už hořela minulý týden plus nová. A tak dál. Na každou neděli připadá jedna nová svíčka. Takže v poslední, čtvrtou neděli adventní máte na věnci jednu mini svíčku a jednu skoro celou. Na některém věnci bývají svíčky dost malé, ale vy si určitě poradíte.

 zdroj: zázraky lásky


Kdo máte čas a chuť, můžete si zkusit adventní věnec vyrobit sami. Buď použijete kupovaný věnec z umělého jehličí, který si nazdobíte, dáte ho na kulatou dřevěnou podložku (překližku), do ní zespodu přitlučete 4 hřebíčky, pravidelně rozmístěné na kružnici s o něco větším poloměrem, než má věnec a na hřebíčky připevníte propíchnutím nejprve třeba hvězdičky z tvrdého papíru jako hezkou podložku a na to opatrně nabodnete svíčky. Můžete do nich nejprve udělat menší dírku třeba tenkým nahřátým hřebíkem, aby se vám svíčka nerozpadla.

Nebo si věnec můžete vyrobit podle návodu na http://www.vira.cz/glosar/index1.php?sel_id=59