Dnešním dnem začíná období adventu,k němuž neodmyslitelně patří adventní věnec. Skoro každý ho má doma, ale jeho pravý význam se v dnešní době trochu opomíjí. Pojďme si jej tedy společně připomenout, co pro nás představuje adventní věnec, který má být v adventní čas bodem setkávání u společné modlitby modlitby.

 

Ilustrační obrázek | Zdroj: Pixabay.com

 


 

Tradice adventního věnce sahá až do roku 1839, v němž byl vyroben první adventní věnec. Vyrobil jej jeden mladý učitel v ústavu pro opuštěné děti v Hamburku, z čistě praktického důvodu. Děti v ústavu se ho před Vánoci každý den dotíravě ptaly, kdy už přijdou Vánoce a aby umlčel tuto jejich zvědavost, rozhodl se vyrobit názornou pomůcku pro nedočkavé děti.

 

Když nastal předvánoční čas, pověsil ke stropu velké dřevěné kolo, na němž bylo 24 svící po obvodu - dvacet malých červených svící symbolizující všední dny a čtyři velké svíce symbolizující každou ze čtyř adventních nedělí. Každý den pak společně během modlitby zapálili jednu svíci a děti tak mohly vidět, jak se adventní čas pomalu naplňuje a přicházejí Vánoce.

 

O pár let později, začaly děti zdobit společnou jídelnu tohoto ústavu jedlovými větvičkami a stejně tak nazdobili i věnec. Tradice se rychle šířila a první kostelní adventní věnec se poprvé objevil v Cáchách. Tento adventní věnec měl ale jen čtyři velké svíce, jak jsme zvyklí dnes. Tradice adventních věnců se šířila nejprve v protestantské církvi na severu země a v okolních zemích, později se díky imigrantům dostala až do Jižní a severní Ameriky.

 

Adventní věnec má však, kromě praktické funkce odpočtu času, také jinou symboliku. Adventní věnec by měl být, v ideální případě, kruhového tvaru, vyráběný ze zelených větviček jehličnanů. V tomto případě totiž kruh symbolizuje věčnost Boha, který nemá konec ani začátek. Zelené větvičky pak připomínají Ježíše Krista, který zemřel ze naše hříchy a vstal z mrtvých a žije a už smrt jej už nikdy nepřemůže, proto větvičky mají být živé. Zároveň zelená barva je symbolem nesmrtelnosti našich duší.

 

Čtyři svíce symbolizují 4 adventní týdny, čas přípravy na Vánoce. Barva svící má být tradičně fialová,která je barvou pokání a obrácení, s výjimkou svíce symbolizující třetí neděli adventní (zvanou Gaudete), která může mít barvu růžovou. Ta symbolizuje radost z blížícího se příchodu Krista. S každou neděli přibývá na věnci světla značícího, že se blíží narození Ježíše Krista, který řekl: Já jsem  světlo světa, kdo ve mě věří nebude chodit v temnotě, ale bude mít světlo života (Jan 8,12)

 

Podle průvodce adventem aplikace Izidoor zpracovala Terezie Steinbauerová (TessMM)